Energija budućnosti – i što o tome misli EU
Kategorija: Govor struke
srp 27, 2022

Pouzdana opskrba energijom po nekoj prihvatljivoj cijeni, ključan je faktor za kakvoću našeg života. Energiju koristimo za neophodne svakodnevne aktivnosti. Zagrijavamo i hladimo naše domove, energiju koristimo za kuhanje, za hlađenje i čuvanje namirnica. Za izgradnju škola, vrtića, bolnica, cesta energija je neophodna. 

U raznim industrijama u kojima radimo i privređujemo za život, prisutni su strojevi koji bez energije ne funkcioniraju, nešto ih mora pokretati. 

Za dobivanje većeg dijela energije, još uvijek se sagorijevaju fosilna goriva, a znatan dio te energije se gubi prije i tijekom upotrebe. Cilj je da se to što prije promijeni jer izgaranje fosilnih goriva negativno utječe na sve nas. Onečišćeni zrak ispušta se u atmosferu, a mi ga svakodnevno udišemo i narušavamo svoje zdravlje. 

Ne šteti sagorijevanje fosilnih goriva samo našem zdravlju već se na taj način oslobađaju i staklenički plinovi koji su jedan od razloga velikih klimatskih promjena. Sve jače oluje, toplinski udari i poplave, posljedica su navedenog. 

Energija nam je potrebna i bez nje ne možemo, ali to ne znači da izvor energije mora isključivo biti izgaranje fosilnih goriva. Postoje puno bolje i zdravije opcija u koju bi trebalo sve više ulagati te je potrebno donijeti neku značajnu odluku. 

Poželjno bi bilo odbaciti našu ovisnost o fosilnim gorivima i dati priliku i krenuti s ulaganjem u nove i čišće opcije. 

Što se poduzima?

Modernizacijom bi u narednih desetak godina sva cestovna vozila mogla postati električna, krovovi kuća i zgrada biti pokriveni solarnim pločama, zgrade bi mogle biti izolirane radi sprječavanja gubitka topline, kao i svi dizajnirani proizvodi mogli bi imati dulji vijek trajanja i mogućnost da se ponovno upotrijebe i recikliraju. Na taj način mogao bi se spriječiti utrošak i subvencioniranje fosilnih goriva. 

Pariškim sporazumom od 12. mjeseca 2015. godine politička predanost smanjenju globalnih emisija stakleničkih plinova doživjela je vrhunac. Lokalne i regionalne vlasti, investitori i poduzetnici, građani zemalja u kojima su politički vođe bili jako skeptični oko globalnih napora, počeli su se zalagati za svijet s nižom razinom ugljika. Istraživanjem se došlo do inovacija  koje pružaju mogućnost povećane proizvodnje energije sunca i vjetra. Zahvaljujući tehnološkom razvoju, financijskim poticajima i političkoj potpori, cijena električne energije iz solarne energije i vjetra konkurira s električnom energijom iz drugih izvora. 

Europske energetske potrebe

Sve više europskih energetskih potreba zadovoljava se iz čistih i obnovljivih izvora energije, a obnovljiva energija ključna je za zaštitu zdravlja ljudi i okoliša.

Kao u svemu, tako i kod proizvodnje „čiste“ energije, postoje prepreke i izazovi koji se trebaju riješiti kako bi se povećala proizvodnja energije iz obnovljivih izvora. Bez obzira što sunce daje našem planetu jako veliku količinu čiste energije, još uvijek ne postoji način i mogućnost prikupljanja i skladištenja te prijenosa te energije u mjeri u kojoj je potrebno upotrijebiti je kada i gdje je potrebna. Tu se  dolazi do velikog tehnološkog izazova. 

Bez obzira na velike izazove, prijelaz na čistu energiju događa se već u cijeloj Europi. Izgradnjom pametnih energetskih mreža, uvođenjem solarne energije i energije vjetra, ulaganjem u inovacije i usvajanjem standarda i oznaka, počele su se na veliko poduzimati mjere od strane, gradova, poduzeća, vlasnika kuća, regionalne vlasti, nacionalne vlade i Europske unije.

Stručno mišljenje o energiji budućnosti

Izvršni direktor Europske agencije za okoliš, Hans Bruyninckx, istaknuo je da je za svaku promjenu, pa tako i za ovu potrebno vremena i sredstava. Trebati će proći desetljeća kako bi se cjelokupna infrastruktura i kapaciteti za proizvodnju električne energije učinili pametnima i čistima. U svijetu u kojemu se očekuje da će se globalna potražnja za energijom i prirodnim resursima povećati, a utjecaji klimatskih promjena pojačati, postoji samo jedna održiva opcija. EU je prema tome i usmjeren u svojem radu: kružno gospodarstvo s niskom razinom emisija ugljika, energetska unija koja je usredotočena na obnovljive izvore, energetska učinkovitost, sigurnost i dostupnost, a sve se to podupire financijskim sredstvima koja se ulažu u infrastrukturu, nove vještine i inovacije.

Nagradni kviz #dekor.ing

Nagradni kviz #dekor.ing

Članak 1.: Organizator nagradnoga kviza Nagradni kviz #dekor.ing raspisuje Greenify Invest d.o.o., Dobriše...

Upis vlasništva

Upis vlasništva

Samo zato što ste potpisali kupoprodajni ili darovni ugovor i platili ovjeru potpisa i porez na promet ne znači da ste postali vlasnik nekretnine....