Kakva je budućnost nekretnina nakon inflacije?
Kategorija: Govor struke
ožu 15, 2023

Što je inflacija?

Pojam inflacija odnosi se na situaciju u gospodarstvu u kojoj raste ukupna razina cijena dobara i usluga koje kupuju potrošači u određenom vremenskom razdoblju. To dovodi do smanjenja kupovne moći nacionalne valute, pa potrošači svaki mjesec moraju plaćati više za istu košaricu dobara i usluga. Kod izračuna prosječnog poskupljenja veći ponder dajemo cijenama proizvoda koje trošimo više (poput električne energije), a manji ponder cijenama proizvoda koje trošimo manje (poput šećera). Svaka obitelj ima različite potrošačke navike: neke imaju automobil i jedu meso, dok se druge u potpunosti oslanjaju na javni prijevoz i vegetarijanci su. Prosječne navike potrošnje svih kućanstava određuju težinu različitih proizvoda i usluga u mjerenju inflacije. Pri mjerenju inflacije uzimaju se u obzir sva dobra i usluge koje kućanstva troše. Sva dobra i usluge koje kućanstvo potroši tijekom godine prikazana su u tzv. košaricama. Cijena svakog proizvoda u ovoj košarici može se mijenjati tijekom vremena. Godišnja stopa inflacije je usporedba cijene agregatne košarice u određenom mjesecu s cijenom istog mjeseca prethodne godine.

Što inflacija znači za nekretnine?

Inflacija za sobom donosi porast cijene dobara i usluga u koju spada i porast cijene nekretnina. Cijene nekretnina posljednjih godina su u velikom rastu, a inflacija svakako tome ne pogoduje. Sve poskupljuje, pa tako i nekretnine. Cijena kvadrata, koja je prošle godine po našem mišljenju bila previsoka, ove je godine sasvim normalna. Cijene nekretnina su u porastu zadnjih 6 do 7 godina, u prosjeku 7% do 10% godišnje. No, prema statistici, u odnosu na prošlu godinu cijene su u Splitu porasle za više od 20%, a u Zagrebu za vrtoglavih 30%. U Zagrebu je teško pronaći novi stan za manje od 2500 EUR/m² na rubnim dijelovima grada, dok su četvrti u blizini centra između 3500 i 4000 EUR/m², a rijetke novogradnje u centru grada prodaju se po 6.000 EUR/m². Slična je situacija i na splitskom području. U gradovima kao što su Solin i Kaštela cijene novogradnje prelaze 2.300 EUR/m², dok u atraktivnijim urbanim sredinama ima malo novogradnje i cijene prelaze 5.000 EUR/m².  Svi se možemo složiti da živimo u nesigurnim vremenima, s ekonomskim, društvenim i zdravstvenim prilikama koje se mijenjaju iz tjedna u tjedan, pa je teško predvidjet kako će se kretati cijene nekretnina u nekoj bližoj budućnosti. Unatoč tome, trenutna situacija na tržištu nekretnina je solidna, a cijene u Zagrebu i na moru rastu, kažu stručnjaci. Broj kupaca na tržištu i dalje je znatno veći od ponude. Ljudi su sve svjesniji žestoke inflacije koja “jede” vrijednost novca, pa se mnogi odlučuju svoju ušteđevinu uložiti u nekretnine.

Nagradni kviz #dekor.ing

Nagradni kviz #dekor.ing

Članak 1.: Organizator nagradnoga kviza Nagradni kviz #dekor.ing raspisuje Greenify Invest d.o.o., Dobriše...

Upis vlasništva

Upis vlasništva

Samo zato što ste potpisali kupoprodajni ili darovni ugovor i platili ovjeru potpisa i porez na promet ne znači da ste postali vlasnik nekretnine....