Koje su prednosti staklenih zgrada?
Kategorija: Govor struke
svi 3, 2023

Danas su staklene zgrade gotovo posvuda oko nas. Zahvaljujući velikom napretku u fasadnom inženjerstvu, staklo je postalo jedan od glavnih elemenata novih zgrada. Oni ne samo da imaju atraktivan izgled, već imaju i svoje funkcije. Zbog toga se arhitekti često odlučuju za staklene fasade kada grade poslovne zgrade. U nastavku slijede glavne prednosti staklenih fasada.

Prednosti staklenih zgrada

Staklene zgrade sa sobom donose brojne prednosti zbog kojih je boravak i rad u njima lakši i ugodniji. Jedna od prednosti je svakako mogućnost prirodnog svjetla koje ulazi kroz staklenu fasadu što je veliki plus ako se radi o poslovnim prostorima gdje se provodi puno vremena, a uz veliku količinu prirodnog svjetla raspoloženje i produktivnost su zagarantirani. Osim toga, staklene fasade zbog svog atraktivnog i modernog izgleda predstavljaju današnji način arhitekture. Staklene fasade mogu biti od aluminija, PVC-a ili drva i dostupni su u raznim bojama i vrstama stakla za elegantan, minimalan i uredan dizajn. 

Osim poslovnih prostora, staklene fasade u posljednje vrijeme krase i vrhunske stambene zgrade. Svojim dizajnom staklene zgrade odišu arhitektonski suvremenom elegancijom. Staklo samo po sebi ima brojne prednosti, a svojom prozirnošću omogućuje dnevnom svjetlu da prodre duboko u prostore i time pruža ugodno radno i životno ozračje. Postoji više vrsta staklenih fasada koje ovise o načinu pričvršćivanja. Jedna od prednosti je i brza i jednostavna montaža i gradnja. Staklene zgrade privlače sve više kupaca zahvaljujući svojoj estetici i funkcionalnosti. Sve više su prisutne te s vremenom postaju i moderan trend u gradnji poslovnih prostora koji tom objektu daje poseban i prepoznatljiv izgled. Staklene zgrade tako postaju višenamjenske zbog svojih prozora koji su korisni i štedljivi. Štedljivi su jer smanjuju potrošnju energije i u potpunosti iskoriste dnevno svjetlo te poboljšavaju produktivnost. Sunčeva svjetlost pridonosi kod izlučivanja hormona koji su pogodni za raspoloženje i pružaju energiju. Postoje dvije vrste tzv. pametnih prozora. To su: pasivni i aktivni. Pasivni pametni prozori reagiraju direktno na okolinu, dok aktivni pametni prozori mogu izravno upravljati prema potrebi korisnika ovisno o grijanju i hlađenju. 

Ukratko, najvažnije prednosti staklenih fasada su: energetska učinkovitost, isplativost, fleksibilnost te estetika. Energetska učinkovitost je svakako najbitniji faktor jer je utjecaj na okoliš ključan. Uz staklene fasade, prirodno svjetlo može ući u zgradu, smanjujući potrebu za korištenjem umjetne rasvjete. Tehnološki napredak omogućuje staklu reguliranje grijanja i hlađenja zgrada, što je od velike vrijednosti za zadovoljenje energetskih potreba i uštedu troškova. Osim uštede zbog manjih računa, još jedan učinkovit aspekt staklenih fasada leži u njihovoj proizvodnji. Budući da se može u potpunosti proizvesti u tvornici, ukupni se trošak može smanjiti. Staklena fasada pruža fleksibilnost i transparentnost. Prozirno staklo često se koristi za izradu fasada, ali mogućnost da se staklo učini prozirnim ili prozirnim i u bilo kojem obliku po želji omogućuje arhitektima da budu kreativni pri planiranju. Sa sigurnošću se može reći da je strukturalna staklena fasada vrlo čvrsta i s lakoćom podnosi vanjske elemente. Bilo da se zgrada nalazi na lokaciji s lošim vremenskim uvjetima ili na suncu tijekom cijele godine, staklene fasade neće izgubiti svoj izgled dulje od ostalih klasičnih materijala. Također, ključna prednost je što se staklo neće pokvariti niti hrđati, što znači da okoliš neće utjecati na njega. Izgled zida od staklene fasade glavni je dio njegove privlačnosti. Može se pretvoriti u razne vrste zgrada, nudeći atraktivan dizajn i sofisticirani izgled. Staklene fasade pružaju idealan omjer vizualnog izgleda i funkcije, stoga ne čudi što smo gotovo posvuda okruženi njima.

Nagradni kviz #dekor.ing

Nagradni kviz #dekor.ing

Članak 1.: Organizator nagradnoga kviza Nagradni kviz #dekor.ing raspisuje Greenify Invest d.o.o., Dobriše...

Upis vlasništva

Upis vlasništva

Samo zato što ste potpisali kupoprodajni ili darovni ugovor i platili ovjeru potpisa i porez na promet ne znači da ste postali vlasnik nekretnine....