Najam kuće za odmor
Kategorija: Govor struke
svi 2, 2023

Kategorizacija apartmana ili kuća

Ako ste vlasnik apartmana ili kuće za odmor i namjeravate ih iznajmiti, svakako tražite informacije o tome kako je apartman ili kuća za odmor kategorizirana. Sve više ljudi odlučuje se baviti turizmom, no ako trebate informacije kako kategorizirati svoj apartman ili kuću za odmor, za vas smo izdvojili nekoliko odgovora i savjeta vezanih uz ovu temu. Ako ste se odlučili investirati u turizam možda je najbolja investicija kupnja i uređenje apartmana ili kuće za odmor. Prije svega morate provjeriti kakvi su uvjeti i kako je kuća za odmor klasificirana. U nastavku teksta donosimo vam samo neke detalje o tome što vam je potrebno za pripremu oko vrste kategorizacije, a za više informacija pročitajte Pravilnik o razvrstavanju, kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine Ostali objekti za smještaj (NN 54/16 i NN 69/17)https://mint.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/katego_ostali/180918_pravilnik_kateg_ostali.pdf.  Kategorizacija se priprema ovisno o broju zvjezdica koje želite dobiti. Kategorizacija apartmana ili kuće za odmor odnosi se na vrstu usluge koju nudite u smislu iznajmljivanja vašeg smještaja.  U ovo se ubraja: najam soba, najam apartmana, najam studija, najam kuća za odmor i broj zvjezdica koje dobivate od svog rješenja na temelju klasifikacije. Kako biste legalno iznajmljivali svoje prebivalište, potrebna je klasifikacija objekta kojeg iznajmljujete. Klasifikacija se donosi podnošenjem zahtjeva uredu državne uprave u vašoj županiji. Prvo je potrebno ispuniti zahtjev kojim se daje dozvola za iznajmljivanje apartmana ili kuće za odmor. Nakon ispunjenja zahtjeva treba prikupiti:

  • Dokaz o državljanstvu države članice EU 
  • Dokaz o vlasništvu objekta ili vlasništvu zemljišta za kamp
  • Dokaz o uporabljivosti građevine 
  • Dokaz o uplaćenoj upravnoj pristojbi 

Nakon što prikupite dokumente, predajete ih u Ured državne uprave, te nakon nekog vremena dobivate rješenje, a potom se s tim rješenjem prijavljujete u nadležnu policijsku postaju, poreznu upravu i turističku zajednicu mjesta u kojem se nalazi vaš objekt kojeg iznajmljujete. Osim toga, na kraju je potrebno kupiti ploču za kategorizaciju apartmana ili kuće za odmor  koja prikazuje koju vrstu usluge nudite svojim gostima te koliko vaš apartman ili kuća za odmor sadrži zvjezdica.

Marketing

Jedan od bitnijih faktora kod iznajmljivanja kuća za odmor ili apartmana je svakako oglašavanje ili tzv. marketing. Naravno, svima koji iznajmljuju svoje nekretnina cilj im je zarada. Najbolji način da povećate zaradu je da poradite na digitalnom oglašavanju. Primjerice, prvo krenite sa svojom web stranicom. Ako iznajmljujete više nekretnina na više lokacija, web stranica je svakako odlična za oglašavanje. Kod oglašavanja nemojte zanemariti ni društvene mreže, jer su one definitivno najbolji način da se prikaže vaša nekretnina u najboljem svjetlu te da je brojni turisti primijete. Tri najbolje društvene mreže za oglašavanje su: facebook, instagram te jedna od trenutno najpopularnijih tiktok. Sve tri mreže nude opcije postavljanja tekstova, slika i videa pomoću kojih možete predstaviti najbolje od onog što nudite, a zapravo najvažnije je da budete aktivni i ažurni, da vas što više korisnika primijeti.

Stranice za najam

Internetske platforme za rezervaciju smještaja svakodnevno pružaju usluge smještaja milijunima ljudi, bilo da se radi o hotelu, hostelu ili apartmanu. Ove su platforme toliko poznate i ogromne da je nekorištenje barem jedne od njih ako ih unajmljujete najveća pogreška koju možete napraviti u poslu. Iako su u podosta slični, Airbnb i Booking razlikuju se u nekim prilično važnim stvarima. Prvo, radi se o web stranicama ili aplikacijama putem kojih možete oglašavati svoj boravak, bilo da se radi o hotelu ili sobi. Zatim putem platforme upravljate detaljima smještaja, kontrolirate registracije gostiju i pratite podatke o popunjenosti te komunicirate s gostima izravno unutar platforme. Ove platforme lako možete zamisliti kao oglase za smještaj, s nekoliko značajki koje ih razlikuju od malih oglasa koje smo navikli vidjeti za apartmane uoči turističke sezone. Ukratko, ove platforme su usavršene kako bi vama kao iznajmljivaču i vašim gostima omogućile što lakšu komunikaciju, rezervaciju, plaćanje i uživanje. Dok Booking više naginje većem smještaju poput hotela u svojoj prezentaciji, Airbnb cilja na manje stanare koji mogu imati samo jedan stan za iznajmljivanje u cijelosti. Airbnb je nastao kao platforma na kojoj možete iznajmiti stan ili sobu, a savršeno je prilagođen osobama koje iznajmljuju apartmane ili sobe.

Prednosti koje donose više prihoda kod najmova

Kako biste podigli kvalitetu usluga vašeg apartmana ili kuće za odmor bitno je ulagati u dodatan sadržaj koji bi vašim gostima ponudio ugodniji boravak. Ako iznajmljujete kuću za odmor važno je da i izvan nje gostima bude ugodno. Tada uzmite u obzir da dvorište bude sređeno te da sadrži neke popratne sadržaje poput  bazena, opreme za roštilj, jacuzzia ili nekih sportskih sadržaja. Osim toga, boravak u kući je isto ugodniji ako se u njoj nalazi primjerice sauna ili jacuzzi koji vašim gostima nude veću dozu opuštanja i ugodnijeg boravka.

Nagradni kviz #dekor.ing

Nagradni kviz #dekor.ing

Članak 1.: Organizator nagradnoga kviza Nagradni kviz #dekor.ing raspisuje Greenify Invest d.o.o., Dobriše...

Upis vlasništva

Upis vlasništva

Samo zato što ste potpisali kupoprodajni ili darovni ugovor i platili ovjeru potpisa i porez na promet ne znači da ste postali vlasnik nekretnine....