Dan u pametnoj kući
Kategorija: Govor struke
kol 29, 2022

U današnje se vrijeme teško može pronaći nešto što nije povezano s pametnim uređajima. Tehnologija je napredovala velikom brzinom i pružila ljudima jednostavan i praktičan način života. Pametni uređaji tako pružaju lakoću ljudima te se sve više ljudi oslanja na pametne uređaje i proizvode. Jedan od takvih primjera je pametna kuća. Pametna kuća je kuća koja posjeduje sustav koji pruža interakciju između uređaja u kući i vlasnika. Primjerice, uključivanje i isključivanje kućnih uređaja i aparata postaje jednostavnije jer ih se može uključivati i isključivati bez obzira gdje se vlasnik nalazi. Možete li zamisliti život gdje ne morate brinuti jeste li isključili neki kućni uređaj, a da ste pri tom odsutni?

Što je pametna kuća?

Ukratko, pametna kuća je kuća koja pruža svom vlasniku udobnost, sigurnost, energetsku učinkovitost te praktičnost u svakom trenutku. Sustav pametne kuće čini mreža podataka koja prenosi informacije i izvršava zahtjeve stanara. Taj sustav može raditi na nekoliko načina od kojih su najčešći preko bluetooth-a te preko interneta. Pomoću umjetne inteligencije sustav izvršava zahtjeve svojih stanara čineći njihov život kvalitetnijim i jednostavnijim.

Koje su prednosti pametne kuće i što vam ona pruža?

1. Praktičnost i udobnost

Pametna kuća pruža niz mogućnosti koje vam mogu olakšati i pojednostaviti život. Neke od prednosti pametne kuće su praktičnost i udobnost. Primjerice, pametna kuća omogućava vlasnicima kontrolu svih uređaja u kući kad su oni odsutni ili na nekom dužem putovanju. Tako pametna kuća umjesto vlasnika može obavljati aktivnosti poput uključivanja i isključivanja svjetla, grijanja, klima uređaja, audio uređaja, televizora i drugih uređaja koje vlasnik posjeduje. Korištenjem pametnih telefona, računala ili drugih smart uređaja stanari preuzimaju kontrolu nad svim uređajima u kući. Sustav pametne kuće djeluje i izvan kuće točnije u dvorištu pa vam on pruža mogućnost automatskog zalijevanja vrta, a u slučaju da vrijeme postane nepredvidljivo, sustav sprječava nepotrebno zalijevanje biljaka i potrošnju vode.

2. Sigurnost

Osim toga, velika prednost pametnih kuća je što pružaju visok stupanj sigurnosti. Primjerice, pametna kuća pruža mogućnost visoke zaštite od provala i krađa. Pruža razne opcije za zaštitu, od opcije prepoznavanja lica osobe koja se približava kući do onih malo kompliciranijih. Vrijedi spomenuti još jednu vrstu zaštite koju pametna kuća pruža, a to je zaštita od požara. Kada otputujete na neko duže vrijeme osjećaj da ste zaboravili isključiti štednjak ili peglu više ne mora biti prisutan jer pomoću sustava pametne kuće preko svojih pametnih telefona možete provjeriti jeste li isključili sve uređaje u kući. Ako niste, sustav nudi opciju da on to učini umjesto vas. Pametna kuća sa svojim sustavom povezana je sa svim uređajima u vašoj kući kako bi imala kontrolu nad njima. Sigurnost je svakako zagarantirana.

3. Energetska učinkovitost

Osim sigurnosti, praktičnosti i udobnosti jedna od velikih prednosti pametne kuće je i energetska učinkovitost koju pružaju. Pored kontrole svih kućanskih uređaja, pametna kuća vrši kontrolu nad grijanjem, hlađenjem i rasvjetom što se pokazalo kao prednost kod štednje energije, a štednjom energije smanjuju se i troškovi života. Dolazak s posla tijekom zimskih dana u hladni dom ponekad nije ugodan, ali sustav pametnih kuća nudi mogućnost podešavanja i kontrole grijanja dok ste izvan kuće pa prilikom povratka s posla ulazite u već topao dom. Pored toga, termostat kojeg kontrolira sustav prepoznaje temperaturu izvan kuće te vas putem pametnih telefona može obavijestiti kada je vani dovoljno toplo da nije potrebno da grijanje bude upaljeno te automatski smanjuje ili isključuje grijanje što svakako dovodi do štednje energije. Isto tako, kada je ljeti vruće sustav kontrolira klimu te ju isključuje i uključuje ovisno o potrebama, pa prilikom dolaska u kuću možete ući u već rashlađen prostor zahvaljujući kontroli nad sustavom hlađenja. Tako temperaturni senzor omogućuje grijanje i hlađenje prostorija u skladu s godišnjim dobom i vanjskom temperaturom čime se smanjuje potrošnja. Sustav pametne kuće nudi niz opcija poput podešavanja temperature za svaku prostoriju zasebno, uključivanje i isključivanje grijanja ili hlađenja u određeno doba dana, aktivaciju grijanja ili hlađenja putem pametnih telefona i slično. Time smart sustavi omogućavaju očuvanje energije jer je kontrola potpuno u vašim rukama.

Također, sustav pametne kuće vrši kontrolu nad rasvjetom što opet dovodi do štednje energije. Često nam se dešava da napustimo prostoriju i zaboravimo ugasiti svjetlo što dovodi do velikih računa za struju. Takvih situacija kod pametne kuće nema jer njihov sustav prepoznaje kada u prostoriji gdje je uključeno svjetlo nema nikog te automatski gasi svjetlo. Tijekom dana sustav nudi i opciju kojom predlaže otvaranje zavjesa ili podizanja roleta kako bi se iskoristilo dnevno prirodno svjetlo, a pri tom bi se uštedjela energija. Podešavanje rasvjete s kauča ili nekog drugog mjesta udaljenijeg od prekidača ili kuće moguće je putem pametnih telefona povezanih s pametnom kućom koji osim toga nude i opciju da pri izlasku iz kuće jednim prekidačem ugasite sva svjetla.

Pametna kuća kao pomagalo za stariju populaciju i osobe s invaliditetom

Primjena pametnih kuća možda je i najbolja kada se radi o starijoj populaciji ili osobama s invaliditetom. Pametna kuća je odlično rješenje za njih jer im nudi mogućnost samostalnog života, a posebni sustavi stanarima pružaju usluge i pomoć kad im god zatreba. Sadrže programe pomoću kojih mogu kontaktirati policiju, hitnu službu ili vatrogasce u slučaju opasnosti. Napredniji sustavi mogu i sami prepoznati opasnost. Pametna kuća definitivno može olakšati i zaštititi život starijih i nemoćnih osoba.

Nagradni kviz #dekor.ing

Nagradni kviz #dekor.ing

Članak 1.: Organizator nagradnoga kviza Nagradni kviz #dekor.ing raspisuje Greenify Invest d.o.o., Dobriše...

Upis vlasništva

Upis vlasništva

Samo zato što ste potpisali kupoprodajni ili darovni ugovor i platili ovjeru potpisa i porez na promet ne znači da ste postali vlasnik nekretnine....