Slijedi li ove zime pad tržišta nekretnina kao što statistika nalaže?
Kategorija: Govor struke
stu 24, 2022

Članak u suradnji sa HALLO nekretnine, obrt za posredovanje u prometu nekretnina, vlasnik Lovro Hamer 

Kada je započeo period rasta cijena nekretnina?

Vratimo li se u prošlost, točnije u 2001. godinu, zaključujemo da je rast cijena nekretnina započeo upravo tada i to smanjenjem kamatnih stopa na stambene kredite. Godine 2008. godine završavamo u globalnoj ekonomskoj krizi koju i dan danas često spominjemo i uglavnom se je nerado prisjećamo. 

Spomenuli ste pad cijena nekretnina?

Od 2008. do 2015. godine nekretnine su u padu, kamatne stope na stambene kredite su u porastu.  Slično tome od 2015. do 2022. godine rekordno niske kamatne stope na stambene kredite i rekordan rast cijena nekretnina koji još uvijek traje. Zaključiti možemo da se kroz povijest tržište nekretnina kretalo se u ciklusima i to „sedmogodišnjim“. 

Kojom brzinom se danas grade nekretnine u Hrvatskoj?

Tu opet treba biti objektivan jer današnje stanje gospodarstva i BDP-a u Hrvatskoj općenito nije ni približno isto. Razlika u odnosu na 2008. je puno manje novogradnje i puno manja proizvodnja novih nekretnina na tržištu. Hrvatsko tržište vapi za kvalitetnim nekretninama. Novih se zasigurno ne gradi dovoljno, a ono što se izgradi proda se na temelju tlocrta i 3D vizualizacije zgrade. 

Hrvatska, u odnosu na ostatak Europe?

Skroz je logično očekivati da Hrvatsku ni ovaj puta neće zaobići globalni trendovi, iako mnogi prognoziraju i daljnji rast nekretnina. Tome također nepogoduje: Eurozona, Schengen, velika potražnja stranaca, manjak novih i kvalitetnih stanova te raskidanje stambenih štednji i ulaganje u „beton i ciglu“. Ključno je pitanje koliko će hrvatskih kupaca moći pratiti sadašnji rast cijena, uzimajući u obzir da nas je sve manje uz stalni pad broja stanovništva. 

Nagradni kviz #dekor.ing

Nagradni kviz #dekor.ing

Članak 1.: Organizator nagradnoga kviza Nagradni kviz #dekor.ing raspisuje Greenify Invest d.o.o., Dobriše...

Upis vlasništva

Upis vlasništva

Samo zato što ste potpisali kupoprodajni ili darovni ugovor i platili ovjeru potpisa i porez na promet ne znači da ste postali vlasnik nekretnine....