Korak po korak do EU fondova
Kategorija: Govor struke
sij 19, 2023

Europski fondovi, poznatiji kao EU fondovi, financijski su instrumenti koje države članice EU koriste za provedbu politika EU. Oni uključuju sredstva prikupljena od europskih građana i raspodijeljena u skladu s pravilima i procedurama za provedbu projekata koji bi trebali pridonijeti ključnim politikama EU-a. 

Mogućnosti financiranja

Sredstvima EU financiraju se projekti koji pridonose razvojnim ciljevima Republike Hrvatske i Europske unije u cjelini. Sva područja koja se mogu financirati iz EU fondova definirana su planskim dokumentima pod nazivom operativni planovi, a uključuju primjerice: poljoprivredu, zapošljavanje, obrazovanje, kulturu, dobro upravljanje, znanost, istraživanje i razvoj, rizični kapital, zdravstvo, ICT, promet, okoliš , energetski i infrastrukturni projekti.

Ako svoju ideju želite pretvoriti u projekt sufinanciran iz EU fondova, prvo morate pronaći odgovarajući natječaj koji će podržati vaše projektne ciljeve. Ukoliko vaša projektna ideja ne spada ni u jedno područje obuhvaćeno (operativnim) planom, koliko god dobra bila, ne može se financirati iz EU fondova! Važno je napomenuti da se niže stope sufinanciranja mogu očekivati ​​za ulaganja u prihodovne tvrtke i projekte, odnosno neprofitne prirode. EU financiranje zahtijeva da projekt bude od koristi široj zajednici, a ne samo pojedinačnom prijavitelju, kako bi bio uspješan u natječaju. Obično nema sredstava za redovite aktivnosti organizacije, ali projekt mora stvoriti dodatnu vrijednost ili stvoriti novu uslugu, a potrebno je postići jasan rezultat.

Natječaji za projekte

Na web portalu www.strukturnifondovi.hr možete pretraživati natječaje koji su trenutno otvoreni kako biste pronašli onaj koji odgovara Vašem području interesa te provjerili možete li financirati svoj projekt. Koristeći razne filtere natječaje možete pretraživati prema području, vrsti prijavitelja, tipu natječaja, ali i prema drugim kategorijama.

Na koji se način i u kojem obliku prijavljuje projekt utvrđuje se natječajnom dokumentacijom koja se izdaje za svaki natječaj. Najvažniji dokument je Uputa za prijavitelje koja sadrži apsolutno sve podatke potrebne za prijavu projekta: aktivnosti financiranja, potencijalne prijavitelje, rokove i druge uvjete. Preporučujemo da za ponude koje vas zanimaju prvo provjerite tko se može prijaviti i što se sufinancira kako biste bili sigurni da ste pronašli pravu ponudu. Osim otvorenih natječaja, koji zahtijevaju dostavu projektnih prijedloga, na ovom internetskom portalu mogu se pronaći i ranije objavljeni zatvoreni natječaji, kao i objave natječaja, što je korisno za pravovremenu pripremu projektnih prijedloga. Ukoliko u otvorenim i objavljenim natječajima ne pronađete odgovarajući projekt za svoj projekt, svakako pogledajte okvirni godišnji raspored natječaja u kojem možete vidjeti natječaje koji su trenutno planirani do kraja godine.

Dokumentacije potrebne za natječaje

Nakon što se utvrdi da je ponuda odgovarajuća, potrebno je pažljivo proučiti svu natječajnu dokumentaciju i prateće obrasce te pripremiti projektni prijedlog prema uputama u preuzetom obrascu. Kratko, jezgrovito i jasno opišite svoj projekt i što se njime nadate postići, imajući u vidu krajnji cilj projekta i specifične ciljeve koji se moraju postići u procesu njegove realizacije. Jasno objasnite zašto je vaš projekt važan i zašto ga treba sufinancirati. U prilog vašem argumentu, što su jasnije izraženi očekivani ishodi projekta, daju rješenja za specifične probleme u provedbi projekta, te što su više i preciznije opisani, to će projekt biti važniji.

Nadalje, u natječajnoj dokumentaciji ponekad je potrebno definirati projektne partnere koji će s vama provoditi projekt i ciljnu skupinu projekta. Što je jasniji vaš poslovni i financijski model, veće su šanse da vaš prijedlog projekta bude prihvaćen. U svakom trenutku provedbe projekta važno je razumjeti na koga će i u kojoj mjeri vaš projekt izravno i neizravno utjecati kako biste svakoj od ovih skupina posvetili potrebnu pozornost i prilagodili pristup. Ne zaboravite da je vrlo bitna komponenta svake natječajne dokumentacije troškovnik projekta, odnosno cjelokupna financijska konstrukcija projekta, uključujući sve kategorije troškova i vrste ulaganja.

Nagradni kviz #dekor.ing

Nagradni kviz #dekor.ing

Članak 1.: Organizator nagradnoga kviza Nagradni kviz #dekor.ing raspisuje Greenify Invest d.o.o., Dobriše...

Upis vlasništva

Upis vlasništva

Samo zato što ste potpisali kupoprodajni ili darovni ugovor i platili ovjeru potpisa i porez na promet ne znači da ste postali vlasnik nekretnine....